Mijn visie

Voor een goede gezondheid is vrijheid van bewegen essentieel. Wat verkies je?

Zo vrij als een vogel of gekluisterd aan je bed? De vrijheid van keuze om te gaan en te staan waar je wilt, is voor mij zo belangrijk dat ik mij professioneel al bijna 40 jaar toespits op het optimaliseren van bewegingsvrijheid. Om dit doel te bereiken ontwikkelde ik een nieuwe methode: de orthocybernica (aanklikken voor meer informatie)  onder het moto "movere essentia vitae" (aanklikken).

Om het principe van het bewegingsapparaat te begrijpen, moet U het beeld van een fietswiel voor ogen houden. In tegenstelling tot het rad van uw wagen, waar het gewicht gedragen wordt door drukkrachten in het massieve metaal, wordt het gewicht in een fietswiel volledig geabsorbeerd door de spanning van de dunne spaken op de velg.

Ik geloof dat onze biomechanica (aanklikken)ook gebaseerd is op dergelijke lijnen van spanning in ons lichaam. Natuurlijk zijn deze spanningslijnen geen eenvoudige spaken zoals in een fietswiel, maar wel door ons zenuwstelsel  (aanklikken) gestuurde spier- en bindweefseltrajecten. Ook is er in ons lichaam nergens een as of naaf te bespeuren: deze kachtlijnen oefenen hun invloed uit over botten en met vocht (gewrichten) of lucht (borstkas) gevulde holten... Zelfs over een holte die met een amalgaam van vocht, gas en vaste stof gevuld is: onze buikholte. Zoals een slecht aangespannen spaak het wiel van uw fiets krom trekt, zo kunnen uw eigen spieren ook uw lichaam uit de balans brengen. . Maar net zoals uw fietsenmaker uw wiel kan recht maken, zo is het ook met orthocybernetica bijna altijd mogelijk om uw houding en bewegingsvrijheid sterk te verbeteren.

Om efficient te bewegen heb je naast botten en spieren ook doeltreffende zintuigen (aanklikken), een alert reagerend zenuwstelsel en een goede terugkoppeling tussen al deze systemen nodig. Mijn methode richt zich voornamelijk op het verbeteren van het samenspel van de spieren. Omdat andere domeinen van geneeskunde (neurologie, ophtalmologie, orthopedie...) reeds een spectaculaire vooruitgang kenden, is het mogelijk om ernstige kwalen zoals artrotische heupen en knieën, natte maculadegeneratie en zelfs degeneratieve zenuwaandoeningen doeltreffend te behandelen. Het doel is niet deze ernstige ziekten aan te pakken; daarvoor zijn andere artsen beter geschikt. Evenmin is mijn methode geschikt om strukturele schade aan het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld peesletsels en  breuken) te genezen. Neen, de bedoeling  is functionele locomotorische klachten op een efficiënte en veilige manier te behandelen zodat verdere schade voorkomen wordt en U terug de draad van uw leven kunt oppakken op een voor U aanvaardbare wijze. Wanneer  de therapie efficiënt is, kan men een snel resultaat verwachten. Indien na één of maximum twee behandelingen er  geen duidelijke  verbetering optreedt,  is verder onderzoek naar bijvoorbeeld metabole of rheumatische oorzaken aangewezen.

Bewegingspatronen worden vaak blijvend verstoord door traumata, overbelasting en andere storingen. Deze veroorzaken pijn (aanklikken) en een foute feedback naar het centrale zenuwstelsel en bestendigen zo suboptimale, en zelfs ronduit schadelijke, manieren van bewegen.

Herstellen van foute bewegingspatronen is het ultieme doel van de orthocybernetica. Dat is een beetje zoals het heropstarten van de hard drive wanneer uw computer rare dingen doet: vaak werkt het ding dan terug zoals het moet. Om dezelfde reden doe ik een "reboot" van het lichaam door de spieren zo goed mogelijk te ontspannen, de bewegingsuitslag van de gewrichten te optimaliseren en de gezonde bewegingspatronen te herstellen.

Het is namelijk erg belangrijk om verder te kijken dan alleen maar pijnbestrijding: om op lange termijn succes te boeken moet je niet alleen de pijn bestrijden, maar vooral het lichaam terug de mogelijkheid bieden soepel en vlot te bewegen om zo zichzelf te genezen.


Ik ben ervan overtuigd dat regelmatig, rustig en gevarieerd bewegen een, misschien wel de, grondslag vormt van onze gezondheid. Sport, en hier bedoel ik elkaar proberen te overtreffen, is misschien wel een plezante uitdaging, maar tot op de limiet gaan is volgens mij alleen maar voor jonge, getrainde mensen...

Contactgegevens

Dr. Reinald Boonen

Tel: 013 55 15 68

Ridderstraat 3
3540 Herk-de-stad

Plan je route

Maak een afspraak