Prof Spitz J

Voorkomen is beter dan genezen.

...een dikke buik op 50 en dement op 80! (Whitmer RA et al: Neurology 2008)

Wij leven langer, maar één mens op drie telt nu minder gezonde levensjaren dan voorheen (The lancet, juni 2015).

Een mens bestaat uit

50 000 000 000 cellen, die zichzelf sturen

500 000 000 000 bacterieën, die in, op en met ons samen leven

5 000 000 000 000 virussen

en een onbekend aantal schimmels.

100 000 000 000 bacteriën, 1 000 000 000 000 virussen en (?) schimmels vormen het microbioom van de darm. Het microbioom is een uiterst gevoelige bio-reactor in het maag-darm-stelsel.

Een mens is eigenlijk een symbiont, een super-organisme volgens de succesformule van de natuur: de symbiose: zelf ontplooiend, zelf instandhoudend, zelf herstellend, zelf optimaliserend en zelf vermeerderend. Een technisch meesterwerk van de natuur.

Secundaire planten- en fruitbestanddelen (10 000 van de vermoedelijk 0 100 000 zijn bekend) werken als antioxidant, maar zijn vooral belangrijk omdat zij de genexpressie (epigenetische sturing) van de cellen sturen.

1.  polyfenolen en flavonoïden

2. carotinoiden

3. glucosinolate

4. monoterpene

5. sulfide

6. phytoöestrogene

Ancel Keys (1961) leverde het "bewijs" in de studie "the consequences of the seven countries study" dat vet in de voeding ziek maakt. Dit klopt niet! Bepaalde vetten zijn zeer gezond.

De verhoudingen in omega-6/3 in de voeding is zeer belangrijk. Bij de Inuit is deze ratio 0.8, in de traditionele (tot 1960) mediterrane keuken 2.0 en in de westerse keuken meer dan 15.

Omega-6 (arachidonzuur)  bevordert de ontsteking; dit is nodig om letsels te genezen. Maar teveel (chronische) ontsteking leidt (lijdt!) tot diabetes, kanker, hartinfarct, beroerte, dementia, vroegtijdig verouderen en psychische ziektebeelden.

Omega-3 (docosapentaeenzuur DHA) bestrijdt de ontsteking; de belangrijke moleculen zijn protectine, maresine en resolvine)

Intermediair is eicosapentaeenzuur EPA.

Beschermend tegen chronische ziekten:

microvoedingsstoffen, beweging, zon, slaap, werk, sociale interactie, zingen en musiceren, zuiver drinkwater, essentiële vetzuren

Schadelijk:

pesticiden, herbiciden, overgewicht, stress, straling, sigaretten rook, luchtvervuiling.